MAN(+groves)

It is the year 2050. The sea level has risen to +14m and stabilised slightly, but may still be increasing. The shoreline becomes a constantly evolving stria, radiating peril.

This scheme will mainly address one issue: a possibly erratic sea level.

The territory is protected by a pair of seawalls molded around the shore. Housing units that are created are fitted beneath the enclave of the structure.

The seawall created artificially is built to intensify natural growth. Mangroves that grow will in time act as a wave breaker and induce an increase in the ground level, responding to sudden spurges.

The rest of the site is broken up into grids for orthodox human use, and at certain circulation paths, the grids shift ever so slightly to facilitate movement toward the mangrove landscape.

People live, work and play under the seawall, and families grow along with the mangroves.

This scheme intends for a long-term change, wherein the final result would be that of the millions of lives saved by the technologically conscious and sensitive infrastructure. Joy becomes a subtle and subconscious passing.

The direction and magnitude of the current is studied to determine a good location for the site. Currents carry with them sediments from the sea and these sediments are then deposited along the shore. The natural character of the environment is harnessed to build upon a man-made setting.

Areas marked in orange indicate concave depressions in the module. As water currents pass the seawall, they displace the sea sediments. This is also due to the mini eddy currents created by the concrete faces that stick out of the surface. With time, mangrove hypocotyls from other regions are caught up in the depression; the natural tide that comes and goes with it will further encourage growth. Pneumatophores that grow with the mangroves and form as roots will also intensify the sedimentation process, increasing ground level in the long run.